روشهای پرورش کرم خاکی ایزینیافتیدا

ساخت سایت

همین الان وب سایت خود را با سایت ساز Drag and Drop سی می پلاس بسازید

مجله اینترنتی

مجله اینترنتی ویرا مگ
فضولات حیوانی:
زباله های کشاورزی:
زباله های شهری:

راه اندازی:

1- کف سازی  در گام اول راه اندازی کارگاه
 باید یک کف مناسب برای محل تولید کمپوست تهیه کنید. البته در این ارتباط حتما
توجه داشته باشید که اولا،جنس کف، برای کرم ها غیرقابل نفوذ باشد و دوم
آنکه، جنس کف، باعث تجمع آب نشود زیرا تجمع آب باعث از بین رفتن کرمها
مشود.

2 ـ شیاربندی در یک طرف و در جهت شیب
 شیار را به صورت
سرتاسری بکشید تا آب از این طریق به بیرون منتقل شود و لجن در بیرون؛ مثلا
در یک چاه جمع شود. آب به هیچ عنوان نباید در محیط بماند، چون کرم اصولا،
موجودی خاکزی است نه آبزی.

3 ـ تل بندی به پشته کود
بعد از
اینکه مرحله کف سازی و شیاربندی را انجام دادید، کود یا هر ماده مجاز
دیگری، را کف تل ریخته و بعد نزدیک به 10 سانتی متر کود حیوانی بریزید و
سپس دوباره زباله مورد نظر را به تنهایی یا به صورت مخلوط با کود حیوانی
روی تل ریخته و آن را تکمیل کنید.

4 ـ لجن کش کردن
دمای محیط
باید 22 درجه و رطوبت بین 60 تا 70 درصد باشد. برای اندازه گیری رطوبت، یک
مقدار از بستر را در دست گرفته و فشار دهید. آبی که از آن بین انگشت هایتان
خارج می شود، نه به صورت شرشر باشد و نه قطره قطره، به این مرحله لجن کش
کردن می گویند.

5 ـ خرید کرم
 مهمترین  مرحله در تولید ورمی
کمپوست، این مرحله است. زمان خرید کرم باید از فروشنده به ازای هر کیلوگرم،
مقداری «کوکون» بگیرید، چون این کوکون ها ظرف دو تا سه هفته، به تعدادی
کرم تبدیل می شوند. معمولا هر کرم بالغ، هر سه روز، یک کوکون ایجاد می کند
که بعد از 23 روز، هر کدام از این کوکون ها، 3سه تا هفت نوزاد کرم تولید می
کنند.(در شرایط مطلوب حتی به دوازده بچه کرم هم میرسد) البته زنده ماندن
این همه نوزاد نیاز به مهارت دارد. در زمان خرید، باید مقداری بستر هم تهیه
کنید تا کرم مدتی در آن زندگی کند، چون مدتی طول می کشد تا کرم با محیط
جدید ارتباط برقرار کند. معمولا به ازای هر تن زباله، سه تا چهار کیلوگرم
کرم نیاز است. البته به دلیل اینک کرم همراه بستر به فروش میرسد بهتر است
که به ازای هر پنج تن یک تن کرم و بستر با تراکم بالا (مانند کرم و بستر گروه تولیدی ورمی کمپوست آسان) خریداری کنید.

6 ـ مراقبت بعد از تزریق کرم، کارها آسان تر از قبل پیش می رود.به این صورت که با توجه به آب و هوای محل احداث فارم باید به صورت منظم به پشته کود آب داده شود.

7 ـ برداشت کرم و ورمی کمپوست
 معمولا بعد از سه هفته، تل های ورمی کمپوست آماده برداشت هستند.
مزایا
:ورمی کمپوست نسبت به کمپوست معمولی، برتری هایی دارد که به اندازه کافی
شناخته شده نیست. اینها را بدانید تا در بازاریابی، حرفی برای گفتن داشته
باشید.
    • آن را بیشتر از کمپوست های معمولی در خاک نگاه می دارد.
    • خاک غنی شده با آن، مواد اضافه ای فراهم می کند که معمولا در کودهای شیمیایی یافت نمی شود.
   
• کربن آبی موجود در آن، عناصر غذایی را به آرامی و به صورت یکنواخت در
سیستم رشد گیاهی آزاد کرده و باعث می شود گیاه آنها را به راحتی جذب کند.
علاوه بر این، سرعت رشد محصولات را بالا می برد.
    • مدفوع کرم،
میکروب های بیمار ی زا ندارد. مواد لعابی که از کرم ها دفع می شود حاوی
نیتروژن است که یک عنصر غذایی مهم برای گیاهان محسوب می شود. این لعاب
چسبناک باعث پیوند ذرات خاک و تشکیل خاکدانه می شود.

    • تولید ورمی کمپوست
ساده ترین روش در بازیافت زباله های مواد غذایی است کرم های خاکی می
توانند از انواع زباله های غذایی، باغچه ای، کاغذ و مقوا تغذیه کنند.


اصول تولید ورمی کمپوست

در نظر گرفتن فضا برای تولید

مهمترین
مطلب در تولید هر محصولی فضای تولید است . برای تولید ورمی کمپوست می
بایست فضایی را تهیه نمود که دارای شرایط مناسبی همچون : در دسترس بودن
منابع آب و برق ، نزدیکی به مراکز مصرف ، نزدیکی به مراکز تهیه مواد خام  ،
دارا بودن شرایط گسترش ، اخصاص فضای مناسب برای بسته بندی و محل اداری
(دفتر)

آماده سازی فضا

الف ) کف

شیب دهی کف یکی از
مهمترین عواملی است که تولید کنندگان را به کف سازی ترقیب می کند . شیب مد
نظر باید تا حدی باشد که پس آب خروجی از بسترهایتان را از محیط تولید خارج
کند . این شیب به صورت تقریبی 10 درجه در نظر گرفته می شود

کف بستر
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در تولید ورمی کمپوست است . از جمله ی این
کفپوش ها می توان به سیمان ، آسفالت ، چوب ، پلاستیک ، مش و ... اشاره کرد
که به تناسب محیط کار ، آب و هوا و ... قابل پیش نهاد است

ب) مسقف کردن

داشتن
سقف یا نداشتن آن ضرورتی است که به خود تولید کننده مرتبت می باشد .
عواملی همچون استطاعت مالی ، هدف تولید ، شرایط محیطی و ... از جمله عوامل
موثر در تصمیم تولید کننده است . به طور مثال در مناطقی مانند یزد ، سیستان
و بلوچستان که تابش آفتاب مستقیم بوده و به تناسب دمای هوا بالاتر است هدف
از ایجاد سقف کاهش هدر رفت رطوبت از بستر که ناشی از تابش آفتاب آن مناطق
می باشد است ولی در منطقه ای مثل گیلان که بارش زیاد باران مهمترین ویژگی
این منطقه است هدف از ایجاد سقف می تواند در امان ماندن کرم ها از بارش
مستقیم باران باشد

ج) حصارکشی

هدف از حصار کشی ، در امان
ماندن محوطه تولیدی شما از گزند موجوداتی همچون موش ، گراز ، جوجه تیغی ،
بزمجه و ... می باشد . ارتفاع این حصار بسته به قالب حیواناتی منطقه می
تواند از 30 سانتی متر تا 1 متر باشد 

ویژگی ورمی کمپوست در کشاورزی

مزایای استفاده از ورمی کمپوست


1-ورمی کمپوست
در اصلاح فیزیکی خاک نقش مهمی دارد و باعث سبک شدن آن می شود، بنابر این
ضریب حفظ رطوبت در خاک افزایش می یابد و خاک رطوبت بیشتری را در خود
نگهداری می کند . در این حالت ورمی کمپوست به صورت تدریجی آب را از خود رها
کرده و باعث کاهش میزان تبخیر و نفوذ بیش از حد آب به خاک می شود

2-  ورمی کمپوست به حل شدن مواد معدنی در خاک کمک بسیار زیادی می کند       

3-  ورمی کمپوست باعث ایجاد یک تعادل میان نسبت مواد معدنی به مواد مغذی می شود

4-  در ترکیبات ورمی کمپوست چربی وجود دارد. این عامل باعث می شود که ورمی کمپوست به یک کود غنی تبدیل شود این در حالی است که سایر کود ها این ویژگی را ندارند

5-  ورمی کمپوست مدت زمان پایداری مواد کودی و شیمیایی دیگر را افزایش می دهد

6- ورمی کمپوست دارای محیطی مناسب برای ادامه ی حیاط موجودات ذره بینی خاک است

7- ورمی کمپوست
دارای آنزیم هایی نظیر پروتئاز ، آمیلاز و ... بوده که تجزیه مواد آلی و
معدنی خاک را تسهیل و در اختیار گیاه قرار می دهد ویژگی ذکر شده باعث شده
تا ورمی کمپوست به عنوان مهمترین و بهترین کود برای احیای مناطق بایر به
شمار بیاید

8- یکی از مهمترین  مصارف ورمی کمپوست استفاده در پرورش گل های زینتی به منظور رنگ پذیری بهتر آن ها می شود

9- ورمی کمپوست در تغلیظ عطر و اسانس گیاهان معطر نقش بهسزایی دارد

10- ورمی کمپوست سرشار از عناصر ماکرو و میکرو است که به شکل قابل استفاده برای گیاه است

11-  مواد تحریک کننده رشد همچون اکسین و سایتوکنین در ورمی کمپوست وجود دارد

12-  ورمی کمپوست دارای مقادیر بالایی از آهن و مس به اشکال شیمیایی و هندسی مختلف است که برای خاک و گیاه ارزش بسیار بالایی دارد

13- ورمی کمپوست باعث کاهش نسبت کربن به نیتروژن خاک می شود

14- ورمی کمپوست
کودی است چند برابر غنی شده نسبت به سایر کودهایی مانند کود گاوی ،
گوسفندی ، اسبی و ... . میزان نیتروژن ، پتاسیم و فسفر که سه عنصر اصلی  و
حیاتی در رشد و نمو گیاهان است در ورمی کمپوست تا 10 برابر سایر کود ها می
باشد ، همچنین میزان آهن موجود در ورمی کمپوست حتی تا 1000 برابر بیشتر از
سایر کود های آلی است
 



ورمی کمپوست
از عبور دادن مواد آلی از سیستم گوارشی گونه ای از کرم خاکی و دفع این
مواد از بدن کرم حاصل می شود. ورمی کمپوست به عنوان بی رقیب ترین , مطلوب
ترین ,جدیدترین و غنی ترین کود طبیعی شناخته شده در دنیا برای مصارف
کشاورزی ,فضای سبز ,گلکاری,نشاکاری,  سبزی  کاری , نهالستان و تولید انواع
محصولات گلخانه ای و گلهای آپارتمانی مطرح است.








عناصر موجود در ورمی کمپوست
ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، مس، منگنز

ویژگی ورمی کمپوست :

پاک از تخم و بذر علفهای هرز
سبک و فاقد هر گونه بوی بد و نامطلوب
عاری از باکتری های غیر هوازی,قارچ ها و میکروارگانیسم های پاتوژن
حاوی میکروارگانیسم های هوازی سفید مانند ازتو باکترها
تشدید ریشه زایی و رشد قلمه ها
افزایش مقدار محصولات کشاورزی به میزان 20 تا 50 درصد
دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن . مس. روی. منگنز
قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی
افزایش مقاومت به تنشهای محیطی و خاک
با دارا بودن مواد هورمونی رشد و نمو گیاه را سرعت میبخشد
قابل مصرف در کلیه محصولات کشاورزی،فضاهای سبز و....
بهبود جوانه زنی بذرها

چای کمپوست

چای

کمپوست در حقیقت کمپوست به شکل محلول است و علاوه بر تمامی خواص و ویژگی
کود ورمی کمپوست برای هر دو کاربرد برگی و خاکی مورد استفاده قرار می
گیرد.چای کمپوست علاوه بر کمک به رشد بهتر گیاه به جای کودهای شیمیایی و
آفت کش ها و قارچ کش ها در باغ استفاده میشود.چای کمپوست بعنوان کنترلر
بیولوژیکی در مقابل باکتری ها و قارچ ها و عوامل بیماری زای خاک استفاده می
شود.

خواص چای کمپوست

بالا بردن رشد گیاه
فراهم آوردن مواد مغذی برای گیاهان و خاک
کمک به از بین بیماری
جایگزین مواد سمی و شیمیایی باغ
افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری ها پس از مصرف
مواد موثر مختلفی از چای کمپوست استخراج شده که از برخی باکتری ها و مخمرهای مفید تا مواد فنلی و اسید آمینه ها را شامل می شود
چای
کمپوست محتویاتی دارد که با عمل روی فیلوسفر برگ گیاهان و میکروبهای سطح
آنها با مکانیسمهای مختلف از جمله ایجاد مقاومت در تقسیم میکروبها و
پاتوژنها اثر ضد بیماری زایی را بر گیاهان اعمال میکند.

برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید
09357720792  اسحاق رشیدی











مقدار مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی








مقدار
مصرف ورمی کمپوست در کشاورزی به موارد زیادی از جمله مقدار ،نوع و جنس
خاکی بستگی دارد که قرار است کمپوست در آن مصرف شود. قبل از مصرف
ورمی کمپوست
در کشاورزی باید تمام جوانب کار از نظر نوع خاک ،تغذیه گیاهی و رعایت
موازین بهداشتی مد نظر قرار گیرد. اگر منظور از مصرف کمپوست مقابله با
فرسایش خاک باشد. بایستی مقادیری بین ۳۰۰تا۵۰۰ تن در هکتار مصرف شود. چون
ورمی کمپوست دارای مقادیر نسبتا زیادی کربنات است،مصرف آن در زمینهای
قلیائی موجب ازدیاد phمی شود که نتیجتا مصرف آن را در این گونه زمینها
محدود می نماید .مصرف کمپوست معمولا برای محصولاتی همچون درختان جنگلی
،پارک و فضای سبز توصیه می شود.


- صیفی کاری
برای انواع سبزیها مانند:
کلم،کاهو،گوجه فرنگی ،خیار ،پیازچه،کرفس…. حدود ۴۰تا۸۰ تن در هکتار برابر
۴تا۸کیلوگرم در متر مربع ،هر۲تا۳سال یکبار در سطح خاک گسترده شود.

- فضاهای سبز
تا
۱۰۰ تن در هکتار هر ۲تا۳ سال یکبار در سطح زیرین خاک پخش می شود . همچنین
برای حفاظت از خاک و تثبیت تپه های شنی یا کویرزدایی ،در ابتدا ۲۰۰تا۳۰۰ تن
در هکتار و بعداز گذشت دو سال هر ۳-۲ سال یکبار ۱۰۰ تن در هکتار و به
ضخامت ۱۰تا۲۵ سانتیمتر روی خاک گسترده شود.

- گلخانه ها
در این
حالت باید ورمی کمپوست را تا میزان ۳۰-۲۰ درصد حجمی با خاک مخلوط نمود .
برای نگهداری از نهال هرسه سال یکبار ،۲۰تا۳۰ تن در هکتار باید به طور سطحی
پخش نمود .

- تاکستانها
در فصل بهار یا تابستان هر سه الی چهار
سال یکبار ۲۰تا ۴۰ تن ورمی کمپوست و در تاکستانهای جدیدالاحداث ۱۵۰ تن در
هکتار ،در سطح خاک بایستی پخش نمود.

- گلهای زینتی
برای گلهای زینتی در فضای باز حدود ۱۰۰-۸۰ تن در هکتار بایستی هر ۴-۳ سال یکبار پخش شود.

- درختان میوه هسته دار و دانه دار
برای
این درختان مانند سیب ،گلابی،آلو،زرد آلو، گوجه ،گیلاس و…. حدود ۶۰-۳۰ تن
در هکتار ( در سایه انداز درخت) ،هر سه سال یکبار میتوان ورمی کمپوست را
پخش نمود.

- درختان غیر مثمر
برای درختانی مانند کاج، صنوبر،
سپیدار، کبوده ، سرو و غیره حدود ۵۰-۱۰۰ تن در هر هکتار ، هر۲-۳ سال یکبار
میتوان کود ورمی کمپوست را مصرف نمود .
- گیاهان ردیفی
برای گیاهان
ردیفی مانند چغندر ، ذرت ، سیب زمینی و پنبه در فصل بهار یا پاییز می توان
مقدار ۴۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار ورمی کمپوست را مصرف نمود.
- غلات
- در
مورد غلات نظیر گندم ، جو ، چاودار و غیره می توان حدود ۲۰ تا ۶۰ تن در هر
هکتار در بهار یا قبل از شخم زدن ، ورمی کمپوست را بصورت سطحی پخش نمود .
- چمن کاری
در
بستر چمن کاری حدود ۱۰۰- ۸۰ تن در هکتار (۱۰- ۸ کیلو گرم در متر مربع ) و
برای نگهداری چمن در بهار یا پاییز حدود ۶۰- ۲۰ تن در هکتار (۶- ۲ کیلو گرم
در متر مربع ) در هر سال می توان ورمی کمپوست را مصرف نمود. برای کاشت چمن
ورمی کمپوست را بایستی با ماسه مخلوط و بذر با آن پوشاند.

- جالیز کاری
در
جالیز کاریها نظیر هندوانه ،خربزه،طالبی و غیره به میزان ۹۰-۳۰ تن در
هکتار، هر ۳-۲ سال یکبار می توان از ورمی کمپوست استفاده نمود.

- قارچ
در پرورش انواع قارچها می توان ورمی کمپوست را به اندازه مورد نیاز بعنوان خاک پوشش و خاک زیر کشت مورد استفاده قرار داد.